dimecres, 12 d’octubre del 2011

Slinky


Amb aquesta entrada inicie una sèrie dedicada als joguets científics i els usos que faig d'aquestos objectes en l'aula. Els joguets són una font de motivació molt gran per als alumnes i a vegades tornen a demanar que utilitzem algun joguet del que han gaudit en cursos anteriors.



L'slinky és un joguet clàssic, només és un moll molt llarg i que qualsevol professor de física i química pot utilitzar en diferents alguns temes com l'energia, però  sobre tot  s'utilitza en el de les ones. A mi m'agrada utilitzar-lo en 1r de batxillerat quan ix el tema de la radiació electromagnètica.

Els alumnes no han vist ones en l'ESO (o l'han vist molt poc). Aquest tema es tracta més extensament en 2n de batxillerat i en 1r no se li pot dedicar massa temps a aquest punt. Així que si s'ha d'assolir el concepte d'ona transversal res millor que jugar en l'slinky.

Amb l'slinky se pot vore molt fàcilment la forma de l'ona transversal i s'entén ràpidament que significa això que un punt vibra perpendicularment a la direcció de propagació de l'ona. A partir de vore aquest joguet en acció és molt fàcil comprendre els conceptes de longitud d'ona o de freqüència. Ací vos deixe un vídeo d'un professor americà on s'explica com obtindre ones longitudinals, transversals i estacionaries amb aquest joguet.



Per cert, me pareix molt interessant la lectura d'aquest article sobre joguets científics de Vicente LópezGarcia en la revista Apac-Eureka en que diu que està bé lligar un mocador en qualsevol punt del moll perquè així quan se crea l'ona transversal se veu que aquest se mou en vertical i això significa que qualsevol punt del moll vibra sobre la posició de l'equilibri i l'ona al final el que fa és transportar energia i no matèria. L'altre dia, un alumne després d'utilitzar l'slinky me va dir que no li havia quedat clar això de que l'ona transporta energia però no matèria i crec que amb aquest detall se li haguera quedat més clar.

També m'agrada molt per introduir les ones aquesta pàgina que va guanyar un premi del Ministeri d'Educació. No m'estranya perquè la pàgina està molt bé. Molts alumnes m'han comentat els últims anys que aquesta pàgina els ha ajudat millor a entendre molts conceptes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada