dijous, 18 de desembre del 2014

Escalfador de mans

És un dels gadgets més utilitzats pels professors de física i química per motivar als seus alumnes. Són les clàssiques bosses que poden tindre moltes formes i que s'utilitzen per a escalfar les mans en hivern.



En aquestes bosses hi ha una dissolució sobresaturada d'acetat de sodi i com està sobresaturada a la mínima precipita i en aquest moment es desprèn energia en forma de calor. Aquestes bosses es poden utilitzar multitud de vegades perquè després d'utilitzar-les (estan desprenent calor durant 20 minuts i a l'alumnat li encanta tindre entre les mans aquestes bosses) es posen a bullir durant uns 15 minuts i l'acetat de sodi es torna a dissoldre en l'aigua.









Aquest recurs sempre funciona. A mi m'agrada utilitzar-lo amb els de 3r de l'ESO perquè permet parlar de termes com dissolució sobresaturada, dissolució saturada o variació de la solubilitat amb la temperatura. Crec que parlar d'aquestos conceptes de manera descontextualitzada crea el mateix interès en l'alumnat que la lectura de l'horòscop per a una persona amb formació científica. Per tant, hi ha que utilitzar aquest tipus de jocs.

En l'última classe que vaig fer açò en un grup de tercer es va trencar una bossa al bullir-la i com una alumna es va adonar que perdia un poc líquid la vam acabar de trencar i vam recuperar quasi tot el contingut que porta una bossa en un vas de precipitats. Va resultar del més interessant per a l'alumnat perquè a mesura que la dissolució es refredava l'acetat de sodi precipitava i al final l'alumnat es va sorprendre de la quantitat de sal dissolta en una bossa d'un escalfador de mans. Ací hi ha una foto de la sal precipitada.










Una altra manera de veure que passa amb l'acetat de sodi és preparar una dissolució sobresaturada d'acetat de sodi en el laboratori. És el que està fent el company Llorenç Monferrer, de l'IES Broch i Llop, de Vila-real. Ací hi ha un dels tres vídeos que ha preparat sobre el tema. Per veure els altres dos visiteu el seu canal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada